Landinfo Pakistan

De geschiedenis van Pakistan is al even roerig als die van andere landen in de regio. Het land heeft aan haar westzijde Iran en Afghanistan liggen, aan de andere kant liggen China en India. Pakistan is ook een arm land. Een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De centrale overheid heeft weinig controle over de grensgebieden die door minderheden bewoond worden. Daar is veel geweld, onder andere door de taliban. Maar Pakistan heeft ook een paar mooie, beroemde (natuur)schatten zoals de Himalaya en de rivier de Indus.

Pakistan ontstond toen in 1947 Brits-IndiŽ werd opgedeeld in India en Pakistan. Het bestond toen uit twee delen: het huidige Pakistan, ten westen van India, en een klein gebied ten oosten van India. Na een bloedige oorlog scheidde dit gebied zich in 1971 van Pakistan af en heette vanaf toen Bangladesh. In het noorden van Pakistan ligt de streek Kashmir, waar regelmatig conflicten plaatsvinden met buurland India. Pakistan is 19 keer groter dan Nederland en heet officieel de Islamitische Republiek Pakistan. De hoofdstad van Pakistan is Islamabad. Religie speelt een heel belangrijke rol in Pakistan. Het land is eigenlijk ontstaan als een soort thuisland voor de Indiase moslims. Er is vaak ruzie over de rol van de islam in de politiek. Sommigen vinden dat het bestuur op religieuze wijze moet regeren, anderen voelen daar niets voor.
 


Bevolking
Pakistan heeft 180 miljoen inwoners. In Pakistan leven verschillende volken die allemaal hun eigen taal en gewoontes hebben. De grootste bevolkingsgroep is de Punjabi in Punjab. Zij heeft de meeste macht. De meeste Punjabiís werken in de politiek of in het bedrijfsleven. De Pashtun vormen ook een grote groep. Zij werken vaak als herder of boer. Hoewel ieder volk zijn eigen taal heeft, is Urdu de hoofdtaal. In het bedrijfsleven wordt vooral Engels gesproken.

 

Landschap
Kale bergen en dorre plateaus worden afgewisseld met geÔrrigeerde vlaktes. Deze vlaktes worden vochtig gehouden om voedsel te kunnen verbouwen. In het noorden van Pakistan vind je de hoogste bergketens van de wereld bij elkaar: de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya. De levensbron van Pakistan is de rivier de Indus. Samen met haar zijrivieren levert ze het water voor het meest omvangrijke irrigatiesysteem ter wereld. De laaglanden van Pakistan zijn grotendeels bedekt met pollen gras en kleine bossen. Ga je meer de hellingen op dan kom je conifeerbossen tegen en een tapijt van kleurrijke bloemen.

Klimaat en fauna
Pakistan heeft ongeveer 740 vogelsoorten. De Indusrivier is namelijk een van de voornaamste vogeltrekroutes ter wereld en de meren en de waterbekkens in de Punjab en Sindh zitten tijdens de wintermaanden vol met trekvogels. In de bergen kun je beren, herten, jakhalzen en mogelijk sneeuwluipaarden tegenkomen. Het klimaat heeft in het algemeen hete zomers met een middagtemperatuur van boven de veertig graden. ís Winters is het er koel met een temperatuur van zoín 10 tot 25 graden overdag.

Economie
Driekwart van de bevolking werkt in de landbouw, waar tarwe het belangrijkste gewas is. Verder wordt er rijst, gierst, maÔs en gerst verbouwd. Katoen is het belangrijkste exportproduct. Veel Pakistani zorgen dat ze door straathandel extra geld verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden. Helaas is er ook veel handel in drugs en wapens, corruptie onder ambtenaren en kinderarbeid.

Eten
De Pakistaanse keuken is gevarieerd en de gerechten zijn lekker. Op de menukaart staan vaak kip, schapenvlees en rundvlees, wat wordt opgediend met daal (linzen), subzi (groente) en dahi (yoghurt). Je eet het gerecht niet met mes en vork, maar met naan of chapatiís (brood).


Kijk ook eens bij:

Tekst Missio Nederland, 2015
© Foto: H. Schwarzbach