Stichter: Siddhartha Gautama
Het Boeddhisme is een van de oudste religies en is begonnen met Siddhartha Gautama, die leefde van ongeveer 563 – 483 voor Chr.
Siddhartha was een prins die in een prachtig paleis woonde. Hij werd heel erg verwend, want zijn vader wilde dat hij nooit uit het paleis weg zou gaan. Dus gebeurde er in het paleis nooit iets vervelends. Alles was mooi, niemand was er ziek of oud. Niemand mocht praten over droevige dingen. Zelfs bloemen die waren uitgebloeid, werden snel door een speciale tuinman afgeknipt. Zo groeide Siddhartha op in een altijd gelukkige wereld vol luxe en rijkdom.

Maar toen hij 29 jaar oud was, wilde Siddhartha toch wel eens weten hoe de wereld er buiten het paleis uit zag. Op zijn reizen naar de stad zag Siddhartha een oude man, een zieke man, een lijk en een monnik. Toen hij de eerste drie mensen zag, schrok hij heel erg. Zeker toen hij hoorde dat iedereen ouder werd, ziek kon worden en dood zou gaan. Siddhartha vond het leven in het paleis nu niet meer leuk. Wat had alles voor zin als iedereen toch zou sterven en vervelende dingen kon meemaken?

Siddharta onder de bodhi boomToen hij de monnik ontmoette, vroeg hij zich af hoe je zo rustig kon blijven als die monnik bij alle ellende om je heen. Siddhartha ging zwerven en op zoek naar antwoorden. Hij vastte, mediteerde, en deed nooit meer plezierige dingen. Maar nog altijd had hij het antwoord niet gevonden.

Totdat hij op een dag onder een grote boom ging zitten, de bodhi-boom. Siddhartha werd heel rustig en ontspannen. En ineens begreep hij het. Het gaat er in het leven niet om geen leuke dingen meer te doen. Het gaat in het leven om het vinden van het juiste evenwicht. Het voelde alsof hij wakker was geworden uit een droom. Vanaf die tijd werd Siddhartha ‘Boeddha’ genoemd, dat betekent ‘de ontwaakte’.


De leer van Boeddha
De kern van het boeddhisme bestaat uit de Vier Edele Waarheden:

DE VIER EDELE WAARHEDEN

 1. het leven van mensen bestaat uit lijden en ontevredenheid
 2. de oorzaak van het lijden ligt in verlangens en onwetendheid
 3. mensen kunnen vrij worden van het lijden wanneer ze het nirvana bereiken
 4. het nirvana kun je bereiken door het Achtvoudige Pad te volgen


 

Dat is heel kort samengevat wat Boeddha de mensen leerde. Want hij had zelf ontdekt wat de oorzaak van het lijden van mensen is: verlangen. Mensen verlangen altijd dat goede dingen nooit weggaan en dat slechte dingen wel weggaan. Als je bijvoorbeeld iets krijgt wat je al heel lang wilde hebben, dan wil je daarna al gauw weer iets anders. Volgens de Boeddha kun je die gevoelens stopzetten als je het Achtvoudige Pad volgt:

 

 

 

 

HET ACHTVOUDIGE PAD

 1. juist inzicht: leven volgens de waarheden van de Boeddha
 2. juiste houding: bijvoorbeeld niet alleen aan jezelf denken
 3. juiste woorden: niet liegen, roddelen en schelden, maar de waarheid spreken
 4. juiste daden: vriendelijk zijn, goed nadenken
 5. juist leven: bijvoorbeeld werk kiezen dat nuttig is en mensen en milieu niet beschadigt
 6. juiste inspanning: je best doen door verstandig te zijn en het goede te doen
 7. juist denken: goed letten op wat je denkt, voelt en doet
 8. juiste meditatie: rustig en stil worden van binnen, waardoor je je gedachten beter kunt volgen en de juiste keuzes kunt maken.

Het symbool van het Boeddhisme is het dharma-wiel.  
Het wiel heeft de acht spaken van het Achtvoudige Pad.

 

 

 

Volgelingen
Al tijdens zijn leven had Boeddha veel volgelingen. Deze mensen waren het eens met wat Boeddha zei en wilden ook op die manier gaan leven. Zij gingen als monniken samen wonen in een klooster, de ‘sangha’.

 

 

 
Na verloop van tijd waren er ook volgelingen, die niet in een klooster wilden wonen. Maar de leer van Boeddha in hun eigen leven wilden toepassen. En zo zijn er door de eeuwen heen verschillende stromingen binnen het boeddhisme ontstaan. Een bekende stroming is bijvoorbeeld het zen-boeddhisme dat vooral in Japan voorkomt.
Het is heel gebruikelijk dat kinderen een tijdje in een klooster wonen, om zo meer te leren over Boeddha en het boeddhisme. Daarna gaan ze gewoon weer thuis wonen.


Boeddhisme nu
De meeste boeddhisten wonen in landen als Thailand, Vietnam, Sri Lanka, India, Laos, Cambodja en Tibet. Allemaal landen in Azië dus. Maar het boeddhisme heeft veel aanhangers over de hele wereld. Ook in Nederland wonen boeddhisten. Over de hele wereld zijn er ongeveer 415 miljoen boeddhisten.

Eén van de bekendste boeddhisten is de Dalai Lama uit Tibet. In Tibet wordt het boeddhisme onderdrukt door China die het land bezet heeft. De Dalai Lama is de leider van de Tibetaanse boeddhisten en moest zijn land ontvluchten. Hij leeft nu in ballingschap. In 1989 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.

Meer over het boeddhisme weten?
Feesten: Loi Krathong
Verhalen: Boekentips
Verhaal van Prins Siddhartha

© Missio Nederland, 2013

Er is gebruik gemaakt van teksten uit ‘Met hart en ziel’ een uitgave van Missio