Burkina Faso - titel

OP REIS DOOR GUINEE
 

ColanotenDe mensen in Guinee zijn heel gastvrij. Als je op bezoek komt, krijg je water (of witte wijn), kolanoten gewikkeld in groene en verse bladeren en bloemen. Er wordt gedanst en gezongen. Het is een feest.

Onderweg zie je heel veel motortaxi’s. Natuurlijk zijn er ook auto’s en bussen waarmee je het hele land kunt doorkruisen. Maar in de bossen van Guinee gaan de mensen vaak te voet over de wegen van rode aarde.Guinee heeft als bijnaam: het waterkasteel van West-Afrika. Veel rivieren, zoals de Niger, de Senegal en de Gambia hebben hun bron in Guinee. Het landschap is per streek heel verschillend. Er zijn vier natuurlijke regio’s: Guinee maritiem of Beneden-Guinee, dat is bij de kust; Midden-Guinee is de streek met bergen; Hoog-Guinee is de savanne in het noordoosten en Guinee Forestière is de streek met de bossen in het zuidoosten.
 


Het land is beroemd vanwege het nationale park van de berg Nimba. Deze bergketen, met het mooiste bos van West-Afrika, heeft veel mooie planten en dieren en staat op de lijst van het werelderfgoed van de Unesco. De bekendste diersoort zijn de chimpansees. De berg Nimba is ook de hoogste berg van het land (1752 meter).

 


 

Omdat er veel water is, kunnen de mensen veel gewassen verbouwen: koffie, ananas, citrusvruchten, bananen, appels, peren, druiven, granaatappels, aardappels, tomaten, komkommers, paprika’s. Gierst en graan zijn de belangrijkste producten van Hoog-Guinee en de aardnoten van Midden-Guinee. Rijst wordt verbouwd aan de rand van de rivieren.

Sommige dieren zijn verdwenen of er zijn er nog maar weinig van over, zoals de leeuwen, olifanten, panters en vooral de hyena’s. Maar er zijn wel veel apen, wrattenzwijnen, reptielen en vogels in het land. Bij de zoogdieren vinden we ook de luipaarden, nijlpaarden, wilde zwijnen, antilopen. Als huisdieren hebben de mensen meestal runderen, schapen, geiten en kippen.


TIP: we hebben een power point gemaakt waarmee je Guinee kunt leren kennen.


Missio Nederland, 2021
Foto‘s: Missio Zwitserland/Brunner