DIVALI

Feest van het licht
Overal ter wereld wordt door de hindoes elk jaar Divali gevierd. Het wordt ook wel genoemd ‘het feest van het licht’ of ‘Dipavali’ of ‘Lakshmi-puja’.  Divali is een festival van geluk, helderheid, pracht en vreugde. Het is een feest voor iedereen, jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Divali valt in de maand oktober of november.

 

VuurwerkBetekenis
Zoals andere hindoefeesten heeft ook Divali verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama in zijn stad Ayodhya nadat hij de demon Ravana heeft gedood. Hij wordt tot koning gekroond.
Anderen vereren de godin Lakshmi als bron van het huiselijk geluk.

Licht en zoet
Het Divalifestival duurt vijf dagen Elke dag heeft een eigen betekenis met eigen rituelen en verhalen. Als je iedere dag op de juiste manier viert, dan zal dat je leven verrijken.
Bij het vieren van Divali eet men veel zoete dingen, bijvoorbeeld gujiya. Wil je het zelf wel eens klaar maken? Kijk dan hier voor het recept.
En het heet niet voor niets een lichtfeest. Na zonsondergang zet iedereen in en rondom zijn huis kleine olielampjes (diya’s).

 

 

 

 

 

 


© Missio Nederland, 2013
Bij deze tekst is gebruik gemaakt van ‘Wereldwijs India’, een uitgave van Missio België.