SUIKERFEEST

De islamitische kalender
In de islam volgt men de maankalender. Een jaar heeft twaalf maanden en 354 of 355 dagen. In de westerse wereld volgt men de zonnekalender. Dan bepaalt men de dagen door de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien, 365 en ¼ dagen.
De islamitische kalender heeft dus minder dagen in een jaar en loopt niet gelijk met de zonnekalender. Daarom valt bijvoorbeeld de ramadan elk jaar elf dagen eerder dan het jaar daarvoor.

De negende maand volgens de islamitische kalender is de vastenmaand ramadan. Tijdens de ramadan wordt er niet gegeten tussen zonsopgang en zonsondergang. De moslims vasten onder andere om te laten zien dat zij dankbaar zijn aan God.
Wanneer het vasten dan eindelijk voorbij is, wordt er een groot feest gevierd: het Suikerfeest, Ied-ul-Fitr.

Men trekt voor het feest mooie, vaak zelfs nieuwe kleren aan. Er wordt veel en lekker gegeten, vooral zoetigheid. Het heet niet voor niets Suikerfeest. Kinderen krijgen vaak cadeautjes of geld, hoewel zij niet de hele maand hoeven mee te vasten.
Men vergeet ook de arme mensen niet. Immers, één van de vijf zuilen van de islam is dat je arme mensen moet steunen. Vaak krijgen ze voedsel en soms kleding.

Natuurlijk gaan de mensen op deze dag ook naar de moskee om te bidden. En ze gaan daarna bij de familie op bezoek.

Meer weten:

© Missio Nederland 2013