Wereldmissiedag van de kinderen bestaat sinds 1950.
Dat heeft Paus Pius XII toen besloten. Dat gebeurde echter niet zomaar van de ene op de andere dag.  Dat had alles te maken met ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’ en met het tijdschrift Klap. Lees maar hoe het allemaal ontstaan is.

Het begin
Voor het begin moeten we ver terug in de tijd, helemaal naar de 19e eeuw. Toen was er in Frankrijk een bisschop, De Forbin – Janson, die van missionarissen in China hoorde dat daar veel kinderen honger hadden. Ook werden veel kinderen door hun vader of moeder te vondeling gelegd omdat ze zo arm waren dat ze niet voor hun kinderen konden zorgen. Deze bisschop bedacht dat daar iets tegen gedaan moest worden en wilde deze kinderen helpen.

De Heilige Kindsheid
Daarom richtte hij een vereniging op (in 1843) en die noemde hij ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’. Dit heette zo omdat hij vond dat alle kinderen een voorbeeld moesten nemen aan het (heilige) kind Jezus. Alle kinderen in Frankrijk tot 12 jaar konden lid worden van deze vereniging. Dan kwamen ze in groepjes bij elkaar in de kerk om te bidden voor de kinderen die arm waren en honger hadden. En ze legden een klein beetje geld opzij, in die tijd een halve stuiver. Daarmee kon de bisschop de kinderen in China aan eten helpen en ze een thuis geven in een weeshuis. Het waren dus niet de volwassenen die de kinderen in China hielpen (die ook wel natuurlijk), maar het waren de kinderen zelf. Want zei de bisschop, kinderen zijn dan wel klein, maar ze kunnen veel. Het was echt: Kinderen helpen kinderen.

De Kleine Apostel
In andere landen vond men het idee van deze bisschop uit Frankrijk ook een goed idee. Ook in Nederland. Al een paar jaar later had Nederland ook zo’n vereniging van ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’. En ook in Nederland konden kinderen tot 12 jaar lid worden. Ze kregen dan ook een tijdschrift. Eerst heette dat ‘De Annalen van het Genootschap van de Heilige Kindsheid’. In 1934 kreeg het tijdschrift een nieuwe naam: ‘De Kleine Apostel’. Net als de apostelen van Jezus, waren kinderen eigenlijk ook een soort apostelen, zij waren ook leerlingen van Jezus.
De kinderen die lid waren van ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’ baden elke dag een Weesgegroet (een gebed tot Maria) en ze spaarden elk jaar 30 cent voor het werk van de missionarissen overal in de wereld. Zodat die de arme en hongerige kinderen konden helpen met het geld.

Tijdschrift KLAP
In 1966 verandert de naam van het tijdschrift nog een keer. Het wordt dan KLAP. Eigenlijk is het geen echte andere naam. Want kijk maar eens goed naar de letters: KLAP is gewoon de afkorting van Kleine Apostel.
In het tijdschrift gaat het dan allang niet meer alleen over China. Het gaat over kinderen van de hele wereld. Ook gaat het niet meer alleen over Jezus. Er wordt ook verteld over andere godsdiensten.


Website
Natuurlijk kwam er in het jaar 2000 ook een website voor het blad: klap.net.  Maar in 2006 wordt het tijdschrift KLAP opgeheven. Er waren te weinig abonnees, waardoor het te duur werd om het te blijven maken. Dat is natuurlijk erg jammer, vooral omdat het al zo lang bestaan heeft, meer dan 150 jaar!

Eén van de Missiokids
Gelukkig is de website wel blijven bestaan, tot 2013. Toen gingen er ook daar dingen veranderen. Zoals, je raadt het al, de naam. Nu heet de website: missiokids.nl

Missiokids

Waarom deze naam en wat betekent Missio dan? ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’ is een onderdeel van Missio. En Missio is de organisatie van de katholieke kerk die gelovige mensen in armere landen helpt en daar horen natuurlijk de kinderen bij.


Wereldmissiedag van de kinderen
Elk jaar wordt er een speciale dag georganiseerd voor kinderen over de hele wereld: Wereldmissiedag van de kinderen. Want: Kinderen helpen kinderen. Dat blijft bestaan. Er is een speciale Missio Kinderkrant over het land dat dat jaar centraal staat, met daarin veel informatie over het land, de katholieke kerk en natuurlijk een gebed.
Ook wordt er nog elk jaar gespaard door kinderen. Daarvoor is er een speciaal spaarzakje om het geld in te doen.
En weet je wat nou het mooiste van alles is? Deze Wereldmissiedag van de kinderen wordt overal op de wereld door de katholieke kerk gevierd. Dus alle kinderen, ook de armere kinderen, sparen voor andere kinderen, om elkaar te helpen, want: KINDEREN HELPEN KINDEREN

spaarpotjes van kinderen in Bougainville (van wereldmissiedag 2009)














Spaarpotjes van kinderen in Bougainville (van wereldmissiedag 2009)