WAT ZIE JE IN DE MOSKEE?

Het gebedshuis van de moslims heet moskee. Hier buigen en bidden de mensen voor Allah.

Wat is er te zien?
De meeste moskeeŽn zijn rechthoekig gebouwd. Er is een open binnenplaats voor de rituele wassing. De ruimte waar gebeden wordt bestaat meestal uit twee gedeelten: een deel voor de vrouwen en een deel voor de mannen. Voordat je de gebedsruimte binnengaat zie je schoenenrekken waar je je schoenen in kunt plaatsen.
De lange slanke torens op een moskee heten minaret. In landen waar de meeste mensen moslim zijn, roept men vanuit de minaret dat het tijd is om te bidden. Ook zie je wel een koepel op een moskee. Die verwijst naar de hemelkoepel en naar God die hemel en aarde gemaakt heeft.
Op de koepel staat vaak het symbool van de islam: een ster met daar omheen een halve maan. De ster heeft vijf punten, die staan voor de vijf zuilen van de islam. De halve maan herinnert aan Allah de Schepper en de maankalender die de islamitische feesten bepaalt.

Gebedsruimte
Als je de gebedsruimte binnenkomt, kun je in de muur een nis (mihrab) zien. Die geeft de richting aan waar Mekka ligt. Als moslims bidden doen zij dat namelijk met hun hoofd in de richting van Mekka.
Er is een preekstoel op een verhoging, de mimbar. De voorganger of leider (imam) spreekt vanaf die plek. In een moskee zijn geen banken, maar er liggen tapijten of kleden op de grond.

Gebedsmat
Permada bidtAls moslims bidden, knielen en buigen ze op een gebedsmat of kleed. Daarmee laten ze zien dat er nu even iets anders gebeurt dan de gewone dagelijkse dingen. Waar de moslim op het kleed knielt, daar is de woning van Allah. Dat is heilige grond.
In de moskee wordt de vloerbedekking of losse kleden gebruikt. Om thuis te bidden zijn er kleine gebedsmatjes. Het is heel belangrijk dat je bidt in de richting van Mekka. Daarom zit er op sommige gebedsmatten een kompas, zodat je de richting van Mekka kunt bepalen.
 

Gebedsketting
De gebedsketting van moslims heeft 99 kralen. Dit aantal staat voor de 99 namen van Allah. Ieder moment van de dag zie je moslims met de gebedsketting. De gebedsketting maakt het makkelijk om te weten waar je bent gebleven in het gebed. Je laat de kralen een voor een door je vingers gaan. Er zijn ook gebedskettingen met 33 kralen, die zijn kleiner en daarom ook handiger om te gebruiken en mee te nemen. En 3 keer 33 is 99.

Versieringen aan de muur
In de moskee zul je geen beelden of schilderijen zien met mensen erop. In de islam is het verboden om mensen en dieren af te beelden. Allah en Mohammed mogen ook niet afgebeeld worden. Moslims vinden dat niemand zich een voorstelling van Allah kan maken. Allah is altijd mooier, meer en groter dan wij mensen kunnen bedenken.
Toch zijn er mooie versieringen te zien. Vaak heel mooi geschreven (gekalligrafeerde) teksten uit de koran. Of bepaalde namen van Allah en van Mohammed.

Kursi
De kursi is een standaard, een lessenaar om de koran op te leggen. Omdat de koran een heilig boek is, moet je er met eerbied mee omgaan. Je moet dus altijd schone handen hebben en je mag de koran niet op de grond leggen.

Klok
Dit is een heel praktisch voorwerp in de moskee. Maar je hebt het wel nodig als je de juiste vijf gebedstijden wilt aangeven. Soms is de klok mooi versierd.

Meer weten:

 

 

 

 

 

 

© Missio Nederland 2013
Voor deze tekst is gebruik gemaakt van ĎMet hart en zielí, een uitgave van Missio.