In een boeddhistische tempel

In een boeddhistische tempel zijn verschillende voorwerpen te zien, die allemaal hun eigen betekenis hebben. Omdat er verschillende stromingen binnen het boeddhisme zijn, zul je niet in elke tempel altijd precies dezelfde voorwerpen zien. Maar de voorwerpen die je het meeste tegenkomt, noemen we hier.

Boeddha met zijn hand naar de aarde gerichtBoeddhabeeld
Het beeld van de Boeddha is natuurlijk erg belangrijk, niet alleen in de tempel maar ook bij mensen thuis. Er staan kaarsjes bij, wierook en bloemen. Mensen eren de Boeddha door een buiging voor hem te maken. Ze houden hun handen voor hun borst, de handpalmen naar elkaar en de duimen naar binnen gekeerd.

Vaak zie je Boeddha in meditatiezit, zoals op deze foto. Met de vingers van zijn rechterhand raakt hij de aarde aan. Toen Boeddha bijna de verlichting bereikt had, probeerden kwade machten hem van de verlichting af te houden. Boeddha raakte toen met zijn rechterhand de aarde aan, om deze als getuige op te roepen voor de waarheid van zijn woorden. Het is het moment dat de prins Siddhartha Boeddha werd (de Verlichte).
En die lange oorlellen? Die laten zien dat Boeddha van koninklijke afkomst was. Je droeg dan namelijk zware sieraden in je oor en dan rekken je oorlellen uit.

Boeddha in bladgoud

Bladgoud
Soms worden kleine vierkante stukjes flinterdun bladgoud op het Boeddhabeeld gedrukt. Hiermee laten boeddhisten zien dat ze veel respect hebben voor Boeddha. Bij een zo belangrijk iemand als Boeddha hoort een mooie en rijke versiering.
 LotusbloemLotusbloem
De lotusbloem is het symbool voor zuiverheid. Vanuit de modder onder water komt de lotus tot volle bloei. Ze wordt niet door de modder aangetast. Schoon en mooi komt ze naar boven, naar het licht.
In het leven van mensen is het vaak ook ‘modderig’. We doen domme dingen, maken fouten, we lijden vanwege een bepaalde ziekte, of omdat er nare dingen gebeuren. Maar mensen kunnen net als de lotusbloem vanuit die modder wel gaan ‘bloeien’ en mooi worden.

Wierook voor de tempelWierookstokjes en kaarsen
Als boeddhisten gaan mediteren zetten zij meestal drie voorwerpen voor het Boeddhabeeld: een kaars, bloemen en wierook.
Wierook is net als de lotusbloem symbool voor zuiverheid, mededogen en wijsheid.
De kaars is symbool voor het licht en de verlichting. Zoals een kaars licht geeft, zo verspreidt ook een wijs persoon licht.

Gong
Aan het begin of eind van een samenkomst in de tempel kan er op de gong geslagen worden. De gongDat gebeurt dan vaak drie keer. Zo geven de boeddhisten eer aan de Boeddha, de Dharma (dat is de leer van Boeddha) en de Sangha (de gemeenschap van volgelingen van Boeddha).
Daarbij wordt dan gezegd: “Ik neem mijn toevlucht tot de Boeddha, de Dharma en de Sangha”.
 

Kannetje met water
Het water wordt bijvoorbeeld uitgegoten over een beeld van Boeddha. Water is symbool voor ‘hart, liefde, goed doen’. Zoals water overal naar toe loopt en dingen doordrenkt, zo is het ook met je ‘hart, liefde en goed doen’.

GebedsmolenGebedsmolen
Bij boeddhisten in Tibet is de gebedsmolen een belangrijk voorwerp. Het is een metalen cilinder op een handvat, die in de richting van de klok rondgedraaid wordt. In de cilinder zitten rollen met papiertjes waarop een mantra geschreven staat. Een mantra is een spreuk die je heel vaak kunt herhalen als een soort gebed.
Door het ronddraaien van een gebedsmolen gaat de spreuk op in de wind, hij waait de wereld in, zodat iedereen hem kan horen.


Bamboetakjes

De bamboetakjes worden gebruikt om mensen met heilig water te zegenen. De monnik doopt de bamboetakjes in een vat met water en besprenkelt de mensen, terwijl hij een zegen uitspreekt.
Bij een zegen uitspreken kun je denken aan goede dingen die je iemand toewenst. Als mensen gaan trouwen kun je bijvoorbeeld een zegen uitspreken waarin je hen veel geluk wenst in hun huwelijk. Of als mensen op reis gaan, kun je een zegen voor bescherming uitspreken.

Meer over Boeddhisme:

© Missio Nederland 2013
Voor deze tekst is gebruik gemaakt van ‘Met hart en ziel’, een uitgave van Missio