Wat is een bedevaart?
Een bedevaart is een reis naar een plaats die een bijzondere betekenis heeft voor mensen van een bepaald geloof. Dat kan de plaats zijn waar de stichter van dat geloof is geboren. Voor de christenen is dat Bethlehem. Het kan ook een plaats zijn waar een heilige wordt vereerd of waar Maria aan iemand is verschenen, zoals Lourdes.

De grot in LourdesWaarom ga je op bedevaart?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen op bedevaart gaan. Ze willen bijvoorbeeld nadenken over God of hun leven. Soms ook willen ze God danken of andere mensen ontmoeten en helpen. Een andere reden kan zijn dat men hoopt te genezen van een ziekte.

Lourdes
Van sommige bedevaartplaatsen heb je misschien wel eens gehoord, zoals Lourdes. Dat is een plaats in Frankrijk in de PyreneeŽn, waar Maria is verschenen aan de 14-jarige Bernadette Soubirous. Dat gebeurde al lang geleden in 1858. Op de plaats waar Maria verschenen is, is een bron. Er gaan nu nog steeds heel veel mensen naar Lourdes, om te bidden en steun bij elkaar te vinden. Sommige mensen hopen dat ze door het geneeskrachtige water van de bron kunnen genezen.

De Kaaba in Mekka

Alle godsdiensten
Niet alleen de christenen gaan op bedevaart. In alle grote religies heb je van die bijzondere plaatsen waar gelovige mensen naar toe gaan.
In het hindoeÔsme gaan de gelovige hindoes naar een heilige rivier, de Ganges. En moslims moeten ťťn keer in hun leven op bedevaart gaan naar Mekka, de stad waar Mohammed werd geboren.

 

 

 

 

 Jeruzalem
De klaagmuur in JeruzalemJeruzalem, de hoofdstad van IsraŽl, is voor drie grote godsdiensten een heel belangrijke plaats: joden, christenen en moslims.
In Jeruzalem stond de tempel die door koning Salomo is gebouwd in het jaar 1000 voor Christus. De tempel is een paar keer verwoest, het laatst in het jaar 70 na Christus. Hij is niet meer opgebouwd, er zijn alleen nog resten van over. Het belangrijkste stuk van de tempel dat over is, is de Klaagmuur. Daar gaan de joden naar toe om te bidden.
Voor de christenen is Jeruzalem belangrijk omdat daar Jezus ter dood is veroordeeld en even buiten de stad gekruisigd is.
Er staat ook een moskee in Jeruzalem, op de tempelberg. Deze is gebouwd door de moslims. Voor hen is dat de plaats waar Mohammed in de hemel werd opgenomen.

Meer weten:

© Missio Nederland 2013