CHANOEKA

Chanoeka is een lichtfeest dat acht dagen duurt en gevierd wordt in december.

Het wonder van de olie
Met Chanoeka herdenken de joden de nieuwe inwijding van de tempel. Tweeduizend jaar geleden waren de Grieken uit SyriŽ de baas over de joden in IsraŽl. Koning Antiochus wilde dat de joden de Griekse gewoonten overnamen. Ze mochten niet tot hun God bidden of uit hun heilige boeken lezen en ook geen sabbat vieren. De joden werden gedwongen om in hun heilige tempel heidense altaren op te richten en dieren te offeren aan de Griekse god Zeus.
Enkele dappere joden kwamen in opstand. Dat waren de MakkabeeŽn. Zij verdreven uiteindelijk de SyriŽrs.
Toen wilden de joden hun tempel opnieuw inwijden. De heilige lamp moest weer branden. Ze zochten de speciale zuivere olie om hem aan te steken. Maar alles wat ze vonden was een klein kruikje, genoeg voor ťťn dag. Het zou acht dagen duren om nieuwe olie te maken.
Maar toen gebeurde een wonder. Met het kleine beetje olie bleef de lamp acht dagen branden. Lang genoeg om nieuwe olie te maken.
Daarom duurt het Chanoekafeest acht dagen.

Chanoekia
De gewone joodse kandelaar, de menora, heeft zeven armen. Maar de speciale Chanoeka kandelaar, de chanoekia, heeft acht armen. Elke dag komt er een kaars bij. De negende arm is voor de kaars waarmee je de andere acht kaarsen aansteekt.

Spelletjes en lekker eten
De joden vieren het feest met veel spelletjes en lekker eten. Zoals bijvoorbeeld latkes. Latkes zijn aardappelpannenkoekjes die alleen op Chanoeka worden gegeten. En ook wordt er soevganiot gegeten, dat zijn oliebollen gevuld met gelei.
Soms krijgen de kinderen ook cadeautjes.

Meer weten:

 

 

© Missio Nederland 2013
Voor deze tekst is gebruik gemaakt van ĎMet hart en zielí, een uitgave van Missio.