WAT ZIE JE IN DE SYNAGOGE

In een synagoge komen joden samen om elkaar te ontmoeten, te bidden maar ook om te leren. Daarom is een ander woord voor synagoge: ‘sjoel’ (dat woord doet denken aan ‘school’)
Aan de buitenkant kun je een synagoge niet altijd zo makkelijk herkennen. Soms staan er Hebreeuwse letters op de gevel of een joods herkenningsteken zoals een davidster.
Binnen in de synagoge is meer te zien.Heilige ark

Heilige Ark
De Heilige Ark is het belangrijkste in de synagoge. Het is een grote kast met deuren en met een gordijn ervoor. Hier worden de heilige boekrollen in bewaard.
Bij de Heilige Ark hangt een lamp aan het plafond die altijd brandt, als teken van Gods aanwezigheid.

 

 

Torahrollen

De Thorarollen
Op de heilige boekrollen die in de heilige Ark bewaard worden staat de Thora geschreven, de vijf boeken van Mozes. De boekrollen zijn meestal prachtig versierd. Ze worden in een geborduurde mantel bewaard, waarop allerlei joodse symbolen staan. De rollen mogen niet met de vingers worden aangeraakt.

 

Biema

 

 

De biema
In het midden van de synagoge is een verhoging, een soort platform. Vanaf deze plaats wordt uit de Thora gelezen. Omdat de rollen van de Thora niet met de vingers mogen worden aangeraakt, gebruiken de joden bij het lezen een stokje met aan het uiteinde een handje. Dit wordt een ‘jad’ genoemd. 

Andere belangrijke voorwerpen en symbolen in het Jodendom

MezoezaMezoeza
Soms zie je aan de rechterkant van een huis een kokertje. Dat heet een mezoeza. In het kokertje zit een klein stukje perkament, waarop teksten uit de Thora staan. Als joden het huis binnen gaan, kussen ze hun hand en raken dan de mezoeza aan.

De talliet
De talliet is een gebedsmantel en het is een vierhoekige doek. Aan de vier hoeken hangen kwastjes. Die staan symbool voor de vier uithoeken van de aarde.

Talliet en Tefilien
Tefilien

Dit zijn gebedsriemen. Tijdens het ochtendgebed op weekdagen doen jongens vanaf dertien jaar en volwassen mannen twee gebedsriemen om. Zo’n gebedsriem bestaat uit een klein zwart doosje van leer met riempjes eraan vast.
In de doosjes zit een tekst uit de Thora. Er staat op geschreven: “Je moet de woorden van God als een teken op je hand binden en ze zullen een band tussen je ogen zijn”.
Met de riempjes wordt één doosje om de linkerarm gewikkeld, het andere op het voorhoofd. Zo zul je met je hoofd, je hart en met heel je doen en laten steeds aan God denken.

Menorah in Jeruzalem


Menora

De menora is een speciale kandelaar met zeven armen. De zeven armen verwijzen naar de schepping. Het heilige boek van de joden, de Thora, vertelt dat de schepping van hemel en aarde zeven dagen duurde. Op de zevende dag rustte God uit.
De middelste arm van de kandelaar draagt de andere zes armen. Deze middelste arm stelt de zevende dag voor, de rustdag. Deze dag, de sabbat, is bij de joden op zaterdag.

Davidster
De davidster is het bekendste symbool van het Jodendom. Het is een zeshoekige ster die bestaat uit twee in elkaar geschoven driehoeken. De davidster is genoemd naar het ‘Schild van Koning David’ die hij volgens een legende droeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de davidster op een slechte manier gebruikt. DavidsterDe joden waren verplicht om de ster zichtbaar op hun kleren te dragen, dan kon iedereen zien dat de joods waren.
Sinds 1948 staat de blauwe davidster op de vlag van Israël.

Meer weten:

© Missio Nederland 2013
Voor deze tekst is gebruik gemaakt van ‘Met hart en ziel’, een uitgave van Missio.