PESACH

Pesach is een belangrijk feest voor de joden. Het duurt acht dagen en wordt gevierd in de lente. Met Pesach herdenken de joden dat God hen bevrijd heeft uit Egypte waar ze als slaven moesten leven. Onder leiding van Mozes en met de hulp van God zijn ze uit Egypte vertrokken voor een lange tocht door de woestijn naar het beloofde land. Dit noemen ze de Uittocht uit Egypte.

Seidermaaltijd
Met Pesach is er een speciale maaltijd, de seidermaaltijd. Op tafel staat een grote schaal (de seiderschaal) met daarop verschillende kleine schaaltjes. Het eten heeft een bijzondere betekenis. Er liggen bijvoorbeeld bittere kruiden. Daarmee denken de joden aan het bittere leven als slaven.
Ook worden er matzes gegeten. Dat zijn platte broden. Op de avond voordat ze vertrokken uit Egypte hadden de joden geen tijd om het brood te laten rijzen. Ze konden alleen ongerezen brood meenemen.

Jongste kind
Voordat men begint te eten, mag de jongste van het gezin de vraag stellen: ‘Waarom is deze avond anders dan andere avonden?’, en dan wordt het verhaal van de Uittocht verteld.

Meer weten:

 

 

 

 

 

© Missio Nederland 2013
Voor deze tekst is gebruik gemaakt van ‘Met hart en ziel’, een uitgave van Missio.